Oldalak

2013. március 15., péntek

Kidobtam a macskát meg apám HóFelhívom ma anyámat, s kérdezem mit csinál apám, mert anyámmal nehéz kommunikálni mostanában. Azt mondja havazik. Sejtettem én, hogy nem vagyok egy hétköznapi lény, de hogy a hóisten lánya lennék, na azért ezt nem így kellett volna közölni. De hát ez van.

Zsolti közben kihív a pince-padlás feljáróhoz, mert fura zajok jönnek a kukából. Egér! De Piri macskánknak nyoma sincs, pedig este beengedtem azzal a kósza szándékkal, hogy talán elkapja, mert Zsolti már látta ezt az egeret pár napja. Ismétlem, kósza szándékkal, mert Piri nem az eszéről híres. Ha rádobom az egérre, esetleg elkapja, kiemelem, esetleg. Ez ma bebizonyosodott.

Na, fogom a kukát, kirakom az udvarra, s hivogatom Pirit. Semmi. Mondja Zsolti, h biztos a nyúl melletti szénatárolóban van, de semmi mozgás, se híre se hamva. Mivel Virslit, másik ebünket is fölöttébb érdekli a kuka, kénytelen vagyok szemmel tartani, s időnként cic mic, cícicc kurjantásokat elengedni, meg dörömbölni az ablakon, ha túlságosan ráközelít a kukára Virsli drága. De mégis meg vagyok róla győződve, hogy Piri hat szomszéddal arrébb, tanyázik valahol éppen, s esze ágában sincs ebben a hóban kényes macska tappancsain haza venni az irányt. Még ha tudat alatt tudja is, hogy hívom. Mert tudja. Ez nem kérdés.

Pár perccel később, megjelenik egy kövér rigó, szemben a szénatárolóval, s néz felfelé. S mit látok fent? Egy álmos cica fejet, csík szemekkel, mint aki most ébredt igencsak mély álmából, s bámulják egymást a rigóval. Először azt hittem a rigónak valami baja van, mert hosszú percekig nézték egymást, s már azon agyaltam, hogy mentsem meg a vérszomjas macskámtól, persze majd ha felébred ebből a félálomból. Mert Piri, szerintem még abban a tudatban volt, hogy álmodik. Aztán újra hívni kezdtem, mindkettő rámnézett, s a rigó, kissé méltatlankodva felrepült egy ágra. Fontos diskurzust szakíthattam meg, vagy nem is tudom, de nem vette jó néven. Piri visszanyávogott nekem, s újra hívni kezdtem. Komótosan lemászott, s mivel a kertkaput nem szaladtam kinyitni nagyságos cicaságának, kénytelen volt felmászni, kicsit Garfieldra emlékeztetett, majd a túl oldalon nyekkenő hanggal földet ért, s ezek után bement a macska bejárón a melléképületbe. Ezt a macskát, mondom, miközben újra hívni kezdtem, aki persze füle botját sem mozgatta már erre, s csak nem gondolod h tányéron, roston sülve fogom felkínálni az egeret, ehhez hasonló morgolódásokkal mentem be utána a melléképületbe. Felvettem, elvittem a kukáig, s megmutattam neki, a mint közben kiderült, nem egy, hanem szám szerint kettő egeret. De még mindig nem jött izgalomba. Majd fogta magát, s visszahúzott a melléképületbe. Egyre mérgesebb lettem. Fogtam a kukát, s bevittem utána, felkapcsoltam a villanyt, becsuktam az ajtót. S bedobtam a macskát a kukába. De megint nem történt semmi. Méltatlankodó fejjel nyomta fel a szemetest, s elhúzott a kertkapun túlra sértődötten, de a szája üres volt.

Na mondom, egy perc alatt tuti nem falt fel két egeret. Óvatosan belenéztem a szemetesbe, ezek nyugodtan ültek egy-egy sarokban.
Utána mentem, kukástól, s kicsit megdöntve a kukát, megmutattam neki, hogy mégis mit is akarok. Persze az egyik egér kapott az alkalmon, s futásnak eredt, amit végre Piri macskám is észrevett, s lecsapott. Majd mint aki kilőtt, elrohant vele a szomszéd kerítésen át egy távoli tyúkolba. Én meg csak álltam ott értetlenül. De hát még van egy, hebegtem, de a macskám már messze járt. Aztán, pár perc múlva újra megjelent, mondom én, hogy érti a gondolataimat, s a kukánál várt türelmesen. Kimentem, újra megdöntöttem, s megint lecsapott, majd elhúzott.

Hát ilyen az egerészés mifelénk szakadó hóban márciusban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése